Χαρακτηριστικά

Περιέχει φλαβονοειδή και επιδρά ευεργετικά στα κρυολογήματα, σε φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού και στην καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών. Επίσης, θεωρείται φυσικό αναλγητικό, αντιοξειδωτικό και αγχολυτικό.

Τσάι του Βουνού

(Sideritis spp)

Το επιστημονικό του όνομα είναι Sideritis spp.

Το τσάι του βουνού, ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (Lamiaceae) και στο γένος Sideritis, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 150 είδη, που φύονται κυρίως στις παραμεσόγειες χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος,Τουρκία). Στη χώρα μας είναι γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται από το Θεόφραστο (372-287 π.Χ.) και τον Διοσκουρίδη (10 μ.Χ. αιώνα). Σήμερα στην Ελλάδα αυτοφύονται 17 είδη. Το επιστημονικό του όνομα είναι Sideritis spp ή αλλιώς σιδερίτης του Διοσκουρίδη.

Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από την ικανότητά του να θεραπεύει πληγές από σιδερένια αντικείμενα ή κατ’ άλλους από το σχήμα του άνθους του που μοιάζει με αιχμή λόγχης.

Είναι πολυετές φυτό και το ύψος του κυμαίνεται από 10 εκατοστά εως 50 εκατοστά. Έχει κλάδους λεπτούς και στρογγυλούς με χνούδι. Τα φύλλα τους καλύπτονται επίσης με χνούδι, και το μήκος του κυμαίνεται από 1-6 εκατοστά, χοντρά, ελαφρώς σαρκώδη, μακρουλά, ελλειψοειδή. Τα άνθη του σχηματίζουν κορύμβους και το χρώμα τους είναι κιτρινόλευκο. Ο sideritis είναι βότανο εύγεστο και αρωματικό.

Contact Us

Προετοιμάζοντας το ρόφημα σας

Για κάθε κούπα θα χρειαστείτε να γεμίσετε με τους ανθούς του τσαγιού, ένα φίλτρο που περιέχεται στην χάρτινη συσκευασία μας και να προσθέσετε φρέσκο νερό με θερμοκρασία κοντά στους 90-95 °C (λίγο πριν βράσει). Σε 8 με 10 λεπτά το ρόφημα σας είναι έτοιμο!

Μπορείτε να προσθέσετε μέλι ή και λεμόνι για ποικιλία στην γεύση.

Το τσάι του βουνού (Sideritis) μπορεί να σερβιριστεί ως ένα εξαιρετικό ζεστό χειμερινό αφέψημα αλλά και ως δροσιστικό ποτό κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Βραβεία & Πιστοποιήσεις