1450 Logo White

Η εταιρεία “1450 Hellenic Exceptional Herbs” δραστηριοποιείται στον τομέα της καλλιέργειας και της εμπορίας αρωματικών φυτών με κύριο σκοπό της, την ανάδειξη της κορυφαίας ποιότητας των αρωματικών φυτών της ελληνικής γης.

Το εγχείρημα μας έλαβε χώρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, στον ορεινό όγκο του Γράμμου και συγκεκριμένα στον ορεινό οικισμό της Κοτύλης του Νομού Καστοριάς, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 1.450 μέτρων όπου καλλιεργούμε με σεβασμό στη φύση το τσάι του βουνού (Sideritis).Οι καλλιέργειες περιστοιχίζονται από δάση ελάτης, πεύκου, οξιάς, κέδρων και φυσικές πηγές νερού σε υψόμετρο 1.300 μέτρων μέχρι και 1.520 μέτρων.

Η αφορμή για την δημιουργία της “1450 Hellenic Exceptional Herbs” ήταν η προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της καταγωγής για το τσάι του βουνού, θέλοντας να καλλιεργηθεί εκεί που πραγματικά κατάγεται, από το ‘’βουνό’’.

Για αυτό το λόγο η εταιρεία μας έλαβε το όνομα της από το υψόμετρο της περιοχής.

Έχοντας παρακαταθήκη τις παιδικές μας αναμνήσεις από τις εξορμήσεις στο βουνό κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο για την ανεύρεση των πολύτιμων βοτάνων και με γνώμονα τις κουβέντες των παππούδων και γιαγιάδων της περιοχής για την σημασία και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αυτοφυών βοτάνων, προσπαθούμε να επαναφέρουμε την αγνότητα και τα εκπληκτικά αρώματα της ελληνικής γης και να τα εσωκλείσουμε στα προϊόντα που σας προσφέρουμε. Μέλημα μας είναι η κορυφαία ποιότητα, καλλιεργώντας στοv ίδιο τόπο και στο ίδιο υψόμετρο όπου οι συνθήκες και το μικροκλίμα της περιοχής επιτρέπουν το αυτοφυές να ευδοκιμήσει, με αποτέλεσμα την διατήρηση των πολύτιμων οργανοληπτικών τους φυσικών χαρακτηριστικών.

Όραμα μας είναι να αναδείξουμε εκτός από το τσάι του βουνού και άλλα κορυφαία αυτοφυή αρωματικά βότανα της ελληνικής γης είτε μέσα από δικές μας καλλιέργειες είτε από μικρές καλλιέργειες παραγωγών που χρησιμοποιούν αυστηρά παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας, όπως ακριβώς αναπαράγονται και φύονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Αγριοφράουλες Fragaria vesca
Αγριοφράουλες Fragaria vesca

Χαμοκέρασο

Πρόκειται για χαμηλές, τριχωτές πόες, γνωστές και ως φραουλιές με ρίζωμα που έρπει και σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από τρία οδοντωτά φυλλάρια. Φέρουν λευκά μονογενή ή διγενή άνθη διατεταγμένα κατά δέσμες στην κορυφή μακριων ποδίσκων· κάθε άνθος αποτελείται από πεντασχιδή κάλυκα, πέντε πέταλα, 20-35 στήμονες και πολυάριθμους ύπερους.

Καταρράκτες της Αγίας Άννας με χιόνι κοντά στο Νεστόριο
Καταρράκτες της Αγίας Άννας με χιόνι κοντά στο Νεστόριο

Φυσικές πηγές νερού & Δάση

Οι καλλιέργειες περιστοιχίζονται από πυκνά δάση έλατων, πεύκων, οξιάς, κέδρου όπως επίσης και φυσικές πηγές νερού σε υψόμετρο μέχρι τα 1.520 μέτρα.

Βαλσαμόχορτο / Hypericum perforatum
Βαλσαμόχορτο / Hypericum perforatum

Βάλσαμο

Το Υπερικόν το διάτρητον (Hypericum perforatum) ή κοινώς το βάλσαμο, είναι ανθοφόρο φυτό του γένους Υπερικόν (Hypericum), της οικογένειας Υπερικίδες (Hypericaceae).

Στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν γνωστό ως «υπερικόν», ενώ στη νεότερη Ελλάδα, είναι επίσης γνωστό και ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, ενώ, στην ξένη (Αγγλική) βιβλιογραφία, αναφέρεται ως Perforate St John’s-wort,

Τα Προϊόντα

Η φιλοσοφία πίσω από το brand “1450 Hellenic Exceptional Herbs” είναι πρωταρχικώς η παραγωγή των αυτοφυών γηγενών αρωματικών φυτών της ελληνικής γης με σεβασμό στις τοπικές ποικιλίες και ιδιαιτερότητες από καλλιέργειες όπου οι συνθήκες και το μικροκλίμα της περιοχής επιτρέπουν τα αρωματικά φυτά να ευδοκιμήσουν και να μας δώσουν την μέγιστη πρωτογενή ποιότητα των πολύτιμων οργανοληπτικών τους φυσικών χαρακτηριστικών και αρωμάτων, μέσα από αυστηρώς χειρωνακτικές εργασίες.

Το εξαιρετικά υψηλό υψόμετρο καλλιέργειας από την θάλασσα εξασφαλίζει την προστασία του πληθυσμού των φυτών από ανθρωπογενείς μολύνσεις και ρύπους λόγω της μεγάλης απόστασης από τα αστικά κέντρα.

Η μεγάλη εναλλαγή της θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας, το πρωινό πότισμα της φύσης με την δροσιά και οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι πληρούν

όλα εκείνα τα γεωκλιματικά κριτήρια για να διαμορφωθεί το ιδανικό μικροκλίμα για την διατήρηση των πολύτιμων συστατικών των αρωματικών φυτών.

Παράλληλα, δημιουργείται η προοπτική για σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης σε ορεινές περιοχές, με την καλλιέργεια αγροτεμαχίων που βρίσκονται σχεδόν μισό αιώνα σε ‘’χειμερία νάρκη’’, με αποτέλεσμα την επίτευξη εισοδήματος, άρα και την συγκράτηση του ορεινού πληθυσμού της περιοχής.

Η σημαντικότητα των αρωματικών φυτών δεν σταματά εκεί, διότι τα περισσότερα αρωματικά φυτά αποτελούν την κύρια πηγή τροφής του πληθυσμού της μέλισσας, που η προσφορά της είναι τεράστια στο οικοσύστημα, από την στιγμή που είναι υπεύθυνη για την γονιμοποίηση και την αναπαραγωγή της χλωρίδας, με αποτέλεσμα την συμμετοχή τους στην ισόρροπη ανάπτυξη του φυσικού οικοσυστήματος μας.

Η περιοχή φαραγγιού του Χάρου στο Γράμμο και το παλιό χωριό Κοτύλη στο βάθος

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα προϊόντα μας;